fredag 21 augusti 2009

Mellan Hjulsbro och Ravenna


I antologin Mellan Hjulsbro och Ravenna ges för första gången en bred och allsidig presentation av den så kallade östgötaskolan och dess syn på folkvandringstidens historia. Initierat och uppslagsrikt diskuterar en lång rad svenska och internationella forskare de arkeologiska fynd som bevisar existensen av en östgotisk högkultur på Östgötaslätten och bekräftat senantika källor, som Jordanes’ Getica.

Östgötaskolan representerar en tvärvetenskaplig inriktning inom humaniora och här framförs både arkeologiska och lingvistiska argument för att östgötska kolonisatörer slagit sig ned i såväl Nordamerika som Centralasien. Boken rymmer också religionsvetenskapliga och teologiska perspektiv på östgotisk religion. I en nyskriven artikel beskrivs hur DNA-tester tycks bevisa att dagens östgötar faktiskt är ättlingar till samme anfader som de östgotiska kungarna Valamir och Theoderik.

Den avslutande delen av Mellan Hjulsbro och Ravenna rymmer övergripande resonemang om östgötaskolans relevans. Här beskrivs dess komplicerade förhållande till dagens akademiska forskning på området och de två avslutande essäerna kan läsas som aktuella bidrag till en pågående diskussion om östgötsk identitet.
.
Mellan Hjulsbro och Ravenna
Omfång: 498 sidor
Band: Inbunden med skyddsomslag
Pris: 385:-
.
Innehåll:
Kurt Wered & Bengt Fram
Förord
Didrik Ögnelood
Inledning
Kristina G:son Lind
Östgötaslättens bortglömda högkultur
Arthur C Mead
Jordanes Redux. A close (re)reading of the Getica
Bengt Fram
Kungsgården i Hjulsbro
Tullevi Tammelin
Den spekulativa arkeologins återkoms och konsten att utmana den akademiska hegemonin.
Camilla Johansson-Dorje
Östgötska diftonger i tibetanskan. Ett lingvistiskt bidrag till debatten om östgoternas vandringar.
Carolyn Tweed
Ostrogoth Colonies in Nova Scotia. Archaeologic and linguistic evidence.
Maria Bengtsdotter
Östgotisk andlighet för vår tid
Dwain Obermayer
Pious Heresies. Some Reflections on Ostrogoth Religion
Markus Riis & Stephen Hawk
DNA Analysis and Gothic Identity
Didrik Ögnelood
Östgötar eller östgoter? Politik, semantik och identitet i en pågående debatt

6 kommentarer:

  1. Ett tips inför en eventuell andra upplaga (apropå Johansson-Dorjes artikel): Enligt Shiu-Ming Lau, professor i kinesiska vid Lingnan University, HK, (http://www.ln.edu.hk/chi/ProfLau.htm), ska det tydligen finnas en direkt påverkan från östgötskan på kantonesiskan. Lau menar sig exempelvis kunna fastslå att kinesens hälsningsfras "wai" på telefon är en ljudhärmande översättning av östgötens "ringer". Kanske värt att slå Lau en signal?
    (För Laus artikel, se http://www.jstor.org/pss/1343440)

    SvaraRadera
  2. Sorry, länken blev helt fel... Hursomhelst, Laus artikel heter "China Deconstructs: the Emergence of Counter-Traditions in Recent Chinese Writing," och finns i The Stockholm Journal of East Asian Studies, Sweden: Stockholm University, Volume 5.

    SvaraRadera
  3. Tack Jörgen,
    Det är detta slags kontakt med våra läsare som gör arbetet med TWV och Anark förlag så tillfredsställande. Jag ska kontakta Johansson-Dorje och dessutom undersöka om Prof. Lau vill delta i den konferens, "Ostrogothic Identities", som vi är med och arrangerar på Södertörn nästa år.
    Vänliga hälsningar,
    Karin

    SvaraRadera
  4. Tack Kurt, Karin och ni andra som varit med om att förverkliga det här projektet. Med er utgivning av material från östgötaskolan är vår syn på hembygdens äldsta historia nu äntligen knäsatt och oomkullrunkelig. Det är en kulturgärning av väldiga mått.

    SvaraRadera
  5. Det lingvistiska bidraget om östgötska diftonger i tibetanskan är vad som intresserade mig mest med boken. Nu har jag studerat ja, funnit så många indicier och samband mellan pre-guttural sångteknik från Kinna ända bort till Vimmerby.

    SvaraRadera
  6. Begrepp som "urhem" är icke professionellt om goterna tror jag mera på romerna som plaserar tidiga goter i inre Polen och Ptolemeus benämner Östersjön "sveoniska havet" som har en viss likhet med sveoner annars är många tidiga namn fantasirika
    www.catshaman.com/indexE.htm

    SvaraRadera